Petycja indywidualna wniesiona przez osobę fizyczną.
Dotyczy: zmiany ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 r. poz. 1252).
Autor petycji wskazuje na szkodliwość działania oleju palmowego, podnosi, że podczas podgrzewania oleju do temperatury ponad 200ºC powstają szkodliwe dla zdrowia estry kwasów tłuszczowych glicydolu (GE) i estry kwasów tłuszczowych 3-monochloropropanediolu (3-MCPD) oraz 2-monochloropropanediolu (2-MCPD).
29 sierpnia 2019 r. petycja została skierowana do rozpatrzenia przez Komisję Praw Człowieka, Praworządności i Petycji.
W związku nierozpatrzeniem tej petycji przed upływem IX kadencji Senatu (12 listopada 2019 r.), zgodnie z art. 90g ust. 1 Regulaminu Senatu, Komisja Praw Człowieka, Praworządności i Petycji X kadencji będzie kontynuowała prace nad petycją.
26 listopada 2019 r. Komisja Praw Człowieka, Praworządności i Petycji rozpatrzyła petycję i przeprowadziła dyskusję nad postulatami petycji.
W dyskusji głos zabrała Małgorzata Jakóbczyk, naczelnik wydziału w Departamencie Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Głównego Inspektoratu Sanitarnego, która zasygnalizowała, że obecnie toczą się unijne prace legislacyjne w zakresie zbieżnym z postulatami petycji.
Senatorowie zadecydowali o podjęciu prac nad petycją.
24 czerwca 2020 r. Komisja Praw Człowieka, Praworządności i Petycji rozpatrzyła petycję. Senatorowie zapoznali się z opiniami dotyczącymi postulatów wyrażonych w petycji, które wpłynęły do Komisji z Ministerstwa Zdrowia oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Senatorowie w głosowaniu zadecydowali o niepodejmowaniu prac nad petycją.